11/25/2008

Torcik z mięsa mielonego





Tort z mięsa mielonego z ciastem serowym. Na przepis trafiłam rok temu na forum Smacznego. Dzisiaj reaktywacja.
Ciasto:
150 g białego sera
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 szklanki mąki
15 g proszku do pieczenia - małe opakowanie
szczypta soli
Ser zmielić. Ucierając dodawać mleko, olej i szczyptę soli. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x 25 cm.
Masa mięsna:
1 cebula
150 g żółtego sera
1 białko
60 g mięsa mielonego
2 łyżki koncentratu - u mnie ketchup
sól, pieprz
natka pietruszki - niestety brak
Cebulę,natkę, ser drobno pokroić. Do mięsa dodać białko i wymieszać. Połączyć mięso, cebulę, natkę i ser. Dodać koncentrat, doprawić przyprawami i wymieszać.
Masę wyłożyć na ciasto. Ciasto zwinąć jak roladę z dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości ok 5 cm (około 10 plastrów).
Tortownicę (średnica 24-26 cm) wysmarować tłuszczem. Plastry układać w tortownicy. Lekko spłaszczyć. Posmarować glazurą z żółtka i mleka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na 40-45 minut.
Kroić jak tort. Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym
Sos czosnkowy:
1 mały gęsty jogurt naturalny
3 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka koperku
Wszystkie składniki połączyć. Można doprawić pieprzem i gotowe. :)

1 komentarz:

mamamarzynia pisze...

Ale fajny przepis!
Już późno, a ja nie mogę się oderwać od Twojego bloga!