Tarta oreo z truskawkową bitą śmietaną


Lubię nieskomplikowane desery, a to właśnie tego rodzaju tarta. Mało składników, bez pieczenia, efekt murowany i smak doskonały.
Przepis z Moich Wypieków.

Składniki na spód:
  • 300 g oreo
  • 60 g masła
Ciastka zmiksować z masłem na "mokry pył ;)". Pokruszoną masą wyłożyć formę do tarty - średnica ok 25 cm i odstawić do lodówki.

Składniki na masę:
  • ok 300 g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki stołowe żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki
Truskawki, cukier, sok z cytryny umieścić w garnku i podgrzać. Następie zmiksować, doprowadzić do wrzenia. Nie rozpuszczałam żelatyny w wodzie, dodałam ją bezpośrednio do masy truskawkowej i wyszło idealnie - odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić i stopniowo, delikatnie mieszając dodawać do niej ostudzoną masę truskawkową. Przełożyć na wyłożony spód tarty. Odstawić tartę do lodówki, aby odpowiednio stężała.
Kawa, książka, tarta i chwilo trwaj...



Komentarze