Spiralki z kurczaka, bekonu i bazylii


Dzisiejszy dzień nie napawał wiosenną radością. Postanowiłam przypomnieć nam zapach smażonego na grillu mięsa. Oczywiście zapachu palonego drzewa nie uzyskałam, ale radość oczekiwania na letnie wieczory powróciła.
Wykorzystałam zapomniany grill elektryczny, ale śmiało można użyć patelni.


Składniki:4 piersi z kurczaka
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 plastry wędzonego bekonu
Liście bazylii
Olej do smarowania
Sól i pieprz

Mięso rozbić tłuczkiem.
Przecier wymieszać z czosnkiem, sosem wysmarować mięso (po jednej stronie).
Na każdym kawałku mięsa położyć plaster bekonu i liście bazylii. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zawinąć piersi w ciasne rulony, a następnie ostrym nożem pokroić na grube plastry.
Nabić na patyczki do szaszłyków.
Szaszłyki posmarować oliwą i obsmażać po 5 minut z każdej strony.

Komentarze