Napoleonka bez pieczenia


Ulubione ciasto mojego syna, mocno budyniowe i oszczędzające czas kobiety pracującej ;)

5 szklanek mleka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
kostka masła (wykorzystałam masło roślinne)
torebka budyniu śmietankowego
4 żółtka
cukier waniliowy
2 paczki dużych lekko solonych krakersów

4 szklanki mleka + cukier + cukier waniliowy + masło – zagotować.
Zimne mleko wymieszać z żółtkami, budyniem i mąką – powolutku, cały czas mieszając wlać do gotującego mleka. Mieszając, gotować do zgęstnienia masy.
Dno brytfanki wyłożyć krakersami, następnie gorącą masę budyniową i warstwą krakersów.
Odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego

Komentarze

Gosia pisze…
czyżby nie doczekała do zdjęć? :)
pozdrawiam serdecznie!
monidrej pisze…
jeszcze doczekała ;), kolejka już stoi. Zdjęcie zamieszczone. Wygladam wiosny, a tu snieg za oknem. Pozdrawiam ciepło