Kurczak w towarzystwie pomidorów, oliwek i cebuli


Lubię proste, szybkie dania. To danie, ten kurczak do takich należy. Jednocześnie zachwyca gości ;). A przecież głównie o to chodzi w podejmowaniu roli gospodarza.
Ta wersja wariacji kurczakowych jest smaczna i treściwa. Może występować w formie +surówka, lub + zapychacz + surówka.
Ważne, ze smakuje niezależnie od wieku ;) – wykładnia w naszym domu.
Przepis z miesięcznika Kuchnia, zmodyfikowany przez Seniorkę i oczywiście z moimi modyfikacjami ;).


Składniki:
• 6 udek lub 6 pałek z kurczaka (w mojej wersji 6 udek przeciętych na pół – podudzie i pałka – w sumie 12 szt.)
• 1 cebula drobno posiekana
• 3 ząbki czosnku
• 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
• Szklanka oliwek bez pestek – dodatkowo siekam je na pół
• Oliwa do smażenia
• Sól i pieprz
• 1 łyżeczka świeżego tymianku – lub szczypta suszonego
• Bazylia
• Dwie duże łyżki ketchupu łagodnego

Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
Zdejmujemy z patelni i przekładamy np. do żaroodpornego naczynia lub patelni, garnka do duszenia.
Na patelni szklimy cebulę, zmiażdżony czosnek i tymianek i smażymy ok 3 minuty.
Dodajemy pomidory, oliwki, wsól, pieprz, ketchup, bazylię – chwilkę przesmażamy.
Następnie wykładamy na kurczaka i wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut (temp 180 C), lub dusimy na gazie do miękkości.

Komentarze