Tort z truskawkami


Z okazji Dnia Matki, braku czasu na przygotowanie odświętnej oprawy, skusiłam się na przygotowanie prostego smakołyku. Słodyczy, która połączyła ulubione smaki dzieci: truskawki i bitą śmietanę. W czasie 40 minut miałam w lodówce gotowy deser i mogłam biec na Piknik Rodzinny do przedszkola.

- 3 jajka – żółtka i białka osobno
- 2/3 szklanki cukru
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek żelatyny
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany
- 2,5 szklanki kremówki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1/3 konfitury z truskawek – wykorzystałam dżem z czarnej porzeczki (przełamał słodycz masy
- ok. 1 kg truskawek

Białka ubić z połową cukru, dodać żółtka. Następnie dodać obie maki i proszek do pieczenia.
W tortownicy (24-26 cm) wyłożonej pergaminem rozsmarować równomiernie masę. Piec 25 minut w temp. 175 st. C.

Po upieczeniu ciasto ostudzić i wyjąć z tortownicy. Następnie przeciąć na 2 placki.
Ponownie założyć obręcz na tortownicę i na spód położyć jeden krążek ciasta.
Truskawki pokroić na połówki.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody w garnku, podgrzewając na małym ogniu –wystudzić.
Sok z cytryny połączyć z jogurtem, resztą cukru, miodem i kwaśną śmietaną, cukrem waniliowym. Do masy dodać szklankę ubitej śmietany – resztę pozostawić do dekoracji. Masę połączyć z żelatyną.

Na spodnim cieście rozsmaruj konfitury, na niej połowę masy, truskawki, masa i przykryj drugim plackiem. Czas chłodzenia ok. 3 godziny – sprawdził się, tyle, że dodałam więcej żelatyny niż w przepisie.

Tort udekorować pozostałą bitą śmietana i truskawkami.

Komentarze

Marzynia Mamcia pisze…
O matko, jak apetycznie wygląda! Po prostu czuć taką lekkość i wiosenny smak...