Tort toffi z dżemem porzeczkowym




Patrzymy na swoje dzieci z nadzieją, że szybko dorosną, będą wspaniałymi ludźmi. Prowadzamy je do szkoły, dodatkowe zajęcia i zapominamy cieszyć się ich delikatnością, ufnością.
Dziś patrzę na swoje najmłodsze dziecko i marzę by nie dorastało, by stale czuć małe rączki na swojej szyi. Patrzę na cyferkę przedstawiającą ilość latek i zastanawiam się, kiedy one upłynęły, jak szybko czas odmierza nasze wspólne lata. Dziś się nie śpieszę, mam czas by smakować macierzyństwo. Wiem, co jest ważne, a z czego mogę zrezygnować.
Mamy, co świętować, a najlepszym dowodem urodzinowym jest tort.
Długo zastanawiałam się jaki tort mam przygotować. Padło na tort z dżemem porzeczkowym i wybór okazał się trafiony. Tort jest pyszny i bardzo syty.
Przepis pochodzi z forum cincin.

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
½ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać mąkę i proszek, delikatnie wymieszać. Piec około 30 - 40 minut w temp. 150°C. Wystudzić, najlepiej upiec wcześniej.
Podzielić na trzy części.

Krem:
1 litr śmietany kremówki (36% lub 30 %)
3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 2/3 szklanki wody
30 dag orzechów włoskich
dżem z czarnej porzeczki
2 puszki mleka słodzonego skondensowanego lub jedna puszka gotowej masy krówkowej


Mleko ugotować (ok. 3-4 godzin na małym ogniu, w pełni zanurzone w wodzie i poczekać z otworzeniem aż ostygną).
Gotowa masa krówkowa wymaga podgrzania w garnku z łyżką masła lub mleka.

Śmietanę dokładnie ubić i wypieszczać z rozpuszczoną żelatyną.

Przygotowanie tortu:
biszkopt → bita śmietana → biszkopt → karmel→ orzechy → śmietana → biszkopt → karmel → orzechy

Komentarze

Izaa pisze…
śliczny tort... Wszystkiego najlepszego dla solenizantki...:):)
monidrej pisze…
Dziękuję :)
Anonimowy pisze…
No tak... tylko gdzie ten dżem porzeczkowy?