Pizza z polskimi akcentami


Przepis na ciasto wykorzystałam z blogu Kwestia Smaku

Ciasto:
7 g suchych drożdży
150 ml ciepłej wody
½ łyżeczki cukru
250 g maki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów – u mnie pomidory w kartoniku
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sól
pieprz,
łyżeczka cukru
40 g tartego sera mozarella – u mnie ser morski (była pustka w lodówce)
suszona bazylia
i niespodzianka sucha kiełbasa krakowska

Drożdże wsypać do kubeczka z cukrem, jedną łyżką mąki i 60 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę resztę ciepłej wody i rozczyn. Ciasto dokładnie wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia ok. 2 godz.
Wyrośnięte cisto podzielić na dwie części. Rozwałkować placki i przełożyć do blaszki.
Odstawić na 30 minut.

W tym czasie przygotować sos. Rozdrobniony czosnek przesmażyć na oliwie dodać pomidory, przyprawy i zagotować. Potrzymać trochę na ogniu w celu odparowania wody.

Pizzę posmarować sosem, ułożyć mięsne smakołyki i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do 220 st. C (ta temp. jest wystarczająca,). Piec ok. 10 do maks 15 minut. Wyjąć, posypać serem i ponownie wstawić do piekarnika – do roztopienia sera.

Komentarze

mietowka22 pisze…
pyszniutka ta pizza musi być :)
monidrej pisze…
Była super, nawet kiełbasa krakowska pasowała jak ulał :))