Lubię sprawdzone przepisy i dlatego często sięgam po przepisy Bajaderki – zawsze niezawodne. Już dawno kusiły mnie muffiny, nie miałam odwagi zmierzyć się z nimi. Ale trzeba walczyć z własnymi słabościami i oto efekt. Jagodowe, maślane, jak podróż w obłokach. Polecam, naprawdę pyszne.
Przepis pochodzi z forum cincin.
Przepis na około 10 muffinek – z dużej formy (u mnie 6 bardzo dużych)
½ kostki masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku – u mnie jedna
szczypta soli
½ szklanki mleka
2 ½ szklanki jagód
Rozgrzać piekarnik do 190C (muffiny robi się ekspresowo i zanim rozgrzejemy piekarnik, jesteśmy po pracy). Wysmarować formę masłem.
Pół szklanki jagód rozgnieść na miazgę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym i dalej ucierać.
Mąkę, proszek do pieczenia – przesiać, dodawać do masy na przemian z mlekiem – nie ucierać zbyt długo.
Dodać roztarte jagody, następnie całe – wymieszać. Wypełnić formę ciastem i piec około 25 minut – piekłam 30 minut.
Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia.
Przepis pochodzi z forum cincin.
Przepis na około 10 muffinek – z dużej formy (u mnie 6 bardzo dużych)
½ kostki masła o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku – u mnie jedna
szczypta soli
½ szklanki mleka
2 ½ szklanki jagód
Rozgrzać piekarnik do 190C (muffiny robi się ekspresowo i zanim rozgrzejemy piekarnik, jesteśmy po pracy). Wysmarować formę masłem.
Pół szklanki jagód rozgnieść na miazgę.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym i dalej ucierać.
Mąkę, proszek do pieczenia – przesiać, dodawać do masy na przemian z mlekiem – nie ucierać zbyt długo.
Dodać roztarte jagody, następnie całe – wymieszać. Wypełnić formę ciastem i piec około 25 minut – piekłam 30 minut.
Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia.
Komentarze
Dziękuję za przepis i polecam wszystkim!