Serniczki smażone


Bardzo smaczne, pulchniutkie „kopytka” lub jak kto woli smażone leniwe.
Znalazłam ten przepis dość dawno na forum galerii potraw.
Wcześniej robiłam z twarogu Piątnicy (tłusty w rożku) i wówczas mogłam zachować proporcje z przepisu. Dziś robiłam z twarogu z kubeczka - waniliowego Turka i dosypałam dość sporo mąki. Pomyliłam się i dałam 6 łyżek cukru – ta pomyłka okazała się smaczna.


Składniki:
½ kg twarogu
6 łyżek mąki
1 jajo
2 łyżki cukru

Polewa:
śmietana, jogurt
cukier, miód

Jajko ubić z cukrem na puszystą masę, dodać twaróg i mąkę. Wszystkie składniki zagnieść i postępować jak z kopytkami. Formować wałki, troszkę spłaszczyć i odcinać nożem. Smażyć na patelni, na roztopionym maśle. Podawać polane śmietaną, jogurtem, wedle uznania.

Komentarze