Rurki orzechowe



Wspaniałe kruche i delikatne rurki, a raczej rureczki. Średnica rurek po upieczeniu to zaledwie 7-9 cm. Tyle wspaniałości w tak niewielkiej ilości. Doskonałe z bitą śmietaną, ale również jako dodatek dekoracyjny do lodów, deserów, itp.
Przepis Bajaderki.

4 łyżki masła – tj. ok. ćwierć kostki
½ szklanki cukru - można dać troszkę mniej
2 białka
szczypta soli
¼ szklanki mąki
1/3 orzechów włoskich drobno posiekanych – u mnie laskowe roztarte w moździerzu

Ubić masło z cukrem na puszystą masę. Dodać nie ubite białka i sól. Wszystko krótko miksować – do momentu połączenia masy. Dodać przesianą mąkę i orzechy, wymieszać. Nakładać masę łyżeczką (najlepiej herbacianą) na blachę wysmarowaną masłem i rozsmarować w formie koła o średnicy 5 cm.

Uwaga: Masa rozlewa się podczas pieczenia, dlatego warto zachować większe odstępy pomiędzy ciastkami.

Piec ok. 6-8 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. C. Często sprawdzać, czy ciastka nie przypalają się.

I teraz najlepszy etap – taki na refleks. Wyjmujemy ciasteczka i nawijamy na trzonek. Najlepiej użyć do tego celu łyżki, która ma dość cienki, okrągły trzonek.
Owijamy trzonek ciastkiem (tak aby wyszła nam rurka) i szybko ściągamy, nakładamy kolejne ciastko. Ciastka dość szybko twardnieją i w związku z tym najlepiej piec je niewielkimi porcjami. (piekłam po 6 na blaszce i musiałam się uwijać :))

Ciastka na blaszce najlepiej podważać drewnianą łopatką. Jeżeli stwardnieją wstawić na 30 sek. do piekarnika.

Komentarze