Placek lotaryński - quiche lorraine


Bardzo treściwe danko. Wspaniała przekąska do piwa.
Moja modyfikacja - polędwica wędzona w zastępstwie boczku wędzonego.
Ciasto jest wilgotne, ale ponoć takie ma być - nie czepiam się.
Składniki:
2 szklanki mąki
15 dag masła
20 dag wędzonego chudego boczku
2-3 cebule
½ szklanki śmietany
½ szklanki mleka
3 jaja
10 dag startego żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Do mąki dodać pokrojone masło, wsypać po szczypcie soli i pieprzu, wlać 2 łyżki zimnej wody i szybko wyrobić ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę. Cebulę pokroić w talarki, boczek w cienkie plasterki, razem przesmażyć na patelni, ale nie rumienić. Ciasto rozwałkować dość grubo, przełożyć do wysypanej mąką tortownicy, przykryć warstwą osączonego z tłuszczu boczku i cebuli. Jaj roztrzepać Z mlekiem i śmietaną, wymieszać z serem, solą i gałką. Wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na 30-40 minut. Jest gotowe, gdy brzegi odstają od formy, a na wierzchu z robi się złota skorupka.

Komentarze