Kurczak pieczony na kwaszonej kapuście


Szybki i prosty sposób na kurczaka. Mięsko soczyste i aromatyczne. Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek do ziemniaków - kapustę w formie lekkiego bigosu.



  • kurczak - u mnie podudzia z kurczaka 10 sztuk

  • przyprawa do kurczaka

  • 1 kg kwaszonej kapusty

Kapustę przelać wodą i wyłożyć dno żaroodpornego naczynia. Kurczaka natrzeć przyprawą i wyłożyć na kapustę. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C przez co najmniej 1 godz.


Po ok. 0,5 godz pieczenia warto przekręcić kurczaka, aby było równomiernie przypieczone :)



Podawać z ziemniakami lub jak kto lubi.

Komentarze

Marzynia Mamcia pisze…
Fajny przepis. Lubimy i kurczaka i kapuchę. Podoba mi się na Twoim blogu, jest NORMALNIE :-)