Dorsz pod pierzynką


Zawsze, gdy podaję rybę przy stole odbywają się dyskusje – oczywiście dzieci. A to za duża porcja, a to ość wystaje z ryby, a to sos nie taki. Dziś również nie obyło się bez narzekania. Pobijają kolejne rekordy czasowe w siedzeniu przy stole.
Dla mnie rybka jak zawsze smaczna. Lubię sos czosnkowy i w tym przypadku nadał on bardzo orzeźwiający smak rybie.
Przepis pochodzi z Poradnika Domowego.

50 dag filetów rybnych – u mnie dorsz
szklanka śmietany
łyżka mąki
10 dag żółtego sera
3 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy
łyżeczka ziół prowansalskich
pieprz, sól, olej do smażenia

Filety wypłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Usmażyć na jasno złoty kolor.
Śmietanę wymieszać z ziołami, musztardą, roztartym czosnkiem i odrobiną soli.
Filety wyłożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym sosem, posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C do chwili roztopienia sera.

Smacznego

Komentarze

Anonimowy pisze…
pychotka, ja robie podobnie ,dodaje tylko do sosou podsmażone na maśle pory:)
Unknown pisze…
Jestem tu po raz pierwszy, wiec się witam :)

Ładny ten dorsz!