Burger


Przepis z Kwestii Smaku - doskonała strona.
Kotlet, który jest samodzielnym, pełnym daniem. Jest mięso i jest puree ziemniaczane,dodatkowo jajko w koszulce, cóż można chcieć więcej. Autorka burgery serwuje na szpinaku - ja mimo upływu lat nie mogę się do niego przekonać - pozostałości urazu do stołówki szkolnej :)

500 g mięsa mielonego – u mnie z indyka
500 g puree ziemniaczanego
zeszklona cebula
pół kajzerki namoczonej w mleku i dokładnie odciśniętej
odrobina śmietany kremówki
jajko
natka z pietruszki, koperek -jak kto lubi
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania


jajka w koszulkach – przepis w tostach

Mięso wymieszać z cebulą, solą, pieprzem, natką, jajkiem, bułką, kremówką, puree. Formować dłońmi burgery i panierować w bułce (nie panieruję w jajku, bułka doskonale obtacza mięso). Smażyć na oleju i warto chwilę podpiec w piekarniku, aby uniknąć niespodzianki w postaci surowego mięska. I smakować, pyszności, bardzo smakują dzieciom.

Komentarze

lucia pittaluga pisze…
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.