Wspaniałe ciasto, euforia kontrastów, jak obraz Picassa, barwne i harmonijne.
Polecam. Wspaniała kompozycja słodkości ciasta i kwaskowatości pianki. Ciepłe i zimne pozostawia na podniebieniu niedosyt.
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki


Składniki na ciasto:
225g mąki
65 g cukru
1,5 łyżeczki cukru waniliowego – u mnie z prawdziwą wanilią
225 g miękkiego masła

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Przygotować formę o wymiarach 23x35 cm – wylepić ją ciastem (formę wyłożyć papierem do pieczenia). Włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto ponakłuwać i piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20-25 minut.

Krem:
6 jajek
300 g cukru
60 g mąki
2 cytryny (zetrzeć skórkę z obu cytryn i wycisnąć sok – 150 ml)

Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę, skórkę cytrynową, na końcu sok z cytryny.

Krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika na 30 minut, temperaturę zmniejszyć do 160-150 st. C

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Komentarze