Kolejne ciasto z serii przepisów Bajaderki. Nie ma się co rozpisywać – doskonałe. Strucla serowa w formie warkocza.
Przepis na dwa warkocze
Ciasto:
¼ szklanki ciepłej wody
½ szklanki ciepłego mleka
2 ¼ łyżeczki suchych Drożdż (całe opakowanie)
3 szklanki mąki
¼ szklanki cukru
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka z jednej cytryny
szczypta soli
Drożdże dodać do ciepłej wody, zamieszać, pozostawić na kilka minut – do momentu aż zaczną bąbelkować. Pozostałe składniki wymieszać, dodać drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz.
Nadzienie:
250 g twarożku
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie dokładnie utrzeć.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Optycznie podzielić prostokąt na 3 prostokąty (wzdłuż długiego boku). Na środkowy prostokąt wyłożyć ½ nadzienia (w formie wałeczka). Obie pozostałe części prostokąta ponacinać na 2 cm paski, lekko pod skosem, dochodząc prawie do nadzienia. Paski zakładać na nadzienie przemiennie raz z jednej, raz z drugiej strony – pleść jak warkocz. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem – pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 35-40 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Przepis na dwa warkocze
Ciasto:
¼ szklanki ciepłej wody
½ szklanki ciepłego mleka
2 ¼ łyżeczki suchych Drożdż (całe opakowanie)
3 szklanki mąki
¼ szklanki cukru
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka z jednej cytryny
szczypta soli
Drożdże dodać do ciepłej wody, zamieszać, pozostawić na kilka minut – do momentu aż zaczną bąbelkować. Pozostałe składniki wymieszać, dodać drożdże i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz.
Nadzienie:
250 g twarożku
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie dokładnie utrzeć.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm. Optycznie podzielić prostokąt na 3 prostokąty (wzdłuż długiego boku). Na środkowy prostokąt wyłożyć ½ nadzienia (w formie wałeczka). Obie pozostałe części prostokąta ponacinać na 2 cm paski, lekko pod skosem, dochodząc prawie do nadzienia. Paski zakładać na nadzienie przemiennie raz z jednej, raz z drugiej strony – pleść jak warkocz. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem – pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 35-40 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Komentarze
Zrobiłam ją z marmoladą zamiast sera - smakowała super :)