Rogaliki miodowo-orzechowe

Doskonałe – jak wszystkie wypieki pochodzące od Bajaderki. Jestem pod ogromnym wrażeniem jej umiejętności.
Rogaliki kruche, maślane, bardzo smaczne. Idealne na stół świąteczny


225 g miękkiego masła
85 g serka typu Philadelphia – u mnie Turek śmietankowy
8 łyżek płynnego miodu
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki cynamonu
1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich

Masło utrzeć z serem na puszystą masę, dodać 3 łyżki miodu. Dodać makę i wyrobić ciasto. Utworzyć kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godz., im dłużej tym ciasto będzie bardziej kruche.

Orzechy wymieszać z 3 łyżkami miodu i cynamonem. W osobnym naczyniu -2 łyżki miodu wymieszać z sokiem z cytryny.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować w kształcie koła, posmarować miodem z sokiem i rozsmarować ¼ części nadzienia. Koło podzieć na 8 części. Każdą część zwijać od podstawy, czyli najszerszej części, formować rogaliki. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut – na złoty kolor. Wystudzić na kratce.

Komentarze