Zawijańce błyskawicznie zniknęły i wieczorem piekłam już babę. Bardzo dobre wilgotne ciasto z pysznymi orzechami włoskimi. Przepis od Bajaderki. Super
Proponuję użyć dużej formy do baby lub keksówki. Ciasta jest dużo, baba rośnie wysoko. U mnie w piekarniku ciasto wypływało kominem z formy. Dzieci miały ubaw.
- 2 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie wyczuwa się tej ilości w cieście)
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 5 białek
- 1 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie cukier z wanilią- 1 łyżeczka)
- 2/3 szklanki mleka
- szklanka posiekanych orzechów (moje zostały utarte w moździerzu)
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. Żółtka, cukier, olej, wanilię ubić mikserem na puszystą masę. Dodać połowę mąki i połowę mleka. Ubić. Dodać pozostała część mąki i mleka - ubić.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane orzechy. Przełożyć ciasto do formy. Piec około 1 godz. - do suchego patyczka (pieczenie trwało 50 minut).
Lekko przestudzić babę w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Smacznego
Komentarze