Wirsingkraut - kapusta włoska ze śmietaną


Zupełnie nowy dla mnie smak kapusty. Dziwne połączenie, ale wyszło naprawdę dobre jedzonko. Kapusta stanowiła dodatek (albo raczej kotlet stanowił dodatek do kapusty) do kotleta schabowego w panierce z majeranku i musztardy – dla dorosłych i kotleta drobiowego dla dzieci, z ziemniakami z wody.
Jeszcze lepsza następnego dnia :)
Przepis pochodzi z jakiegoś blogu, przykro mi ale nie zapisałam, z którego
.

1 główka kapusty włoskiej,
sól,
1 mała cebula, drobno pokrojona,
2 łyżki masła
pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
500 ml rosołku z kostki
150 ml śmietany
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej.

Kapustę myjemy, kroimy na ćwiarki, usuwamy głąb. Wrzucamy do osolonego wrzątku i blanszujemy ok. 2 minut. Odcedzamy i szatkujemy.
Na maśle szklimy cebulę, dodajemy kapustę i podsmażamy. Doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy rosołek i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do kapusty. Dusimy jeszcze ok. 15 minut.

Komentarze