11/12/2008

Torcik bezowy z owocami


Troszkę inny pomysł na bezę. Bardzoooo smakowity

6 białek
1 kubek cukru -250 ml
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka octu
500 ml śmietanki do ubicia
owoce


Piekarnik nagrzać do 150 st. C. Prostokątną formę 20x30 cm wyłożyć pergaminem. Przelać białka do dużej, suchej miski i ubić na sztywna pianę. Stopniowo dodawać cukier, ciągle ubijając. Ubijać 5-10 minut, aż masa będzie gęsta i błyszcząca, a cukier się rozpuści. Wymieszać z octem i esencją waniliową.
Masę bezową równomiernie rozsmarować na przygotowanej formie. Piec 45 minut, aż ciasto będzie jasne i kruche. Wyłączyć piekarnik. Ciasto wystudzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Bezę przełożyć na deserowy talerz. Posmarować bitą śmietaną i udekorować owocami.

Przepis pochodzi z książki Serniki, torty bezowe.

Brak komentarzy: