Schab z powidłami śliwkowymi


Dziś dzień w odcieniach czerwieni :). Nieświadomie robię się tematyczna (jest kapusta w sosie pomidorowym i sernik z malinami).

Bardzo mi smakuje owa marynata. Kiedyś robiłam podobną ale do podudzi z kurczaka.

Schab jest kruchy i smaczny.
Przepis wypatrzony na cincin.


Składniki:
1 ½ kg schabu
4 łyżki powideł śliwkowych
1/5 szklanki vinegre
sos sojowy
zioła włoskie
½ cebuli
4 ząbki czosnku
sól
kilka łyżek oliwy

Schab nasmarować solą i ziołami włoskimi (obficie). W garnuszku rozrobić powidła, sos sojowy – do smaku, wyciśnięty czosnek. Wysmarować marynatą cały schab (najlepiej już w brytfance lub naczyniu żaroodpornym). Pokroić drobno cebulę i obłożyć nią schab. Polać schab octem i oliwą (po ok. 6 łyżeczek). Dobrze jest odstawić chociaż na 0.5 godz. w chłodne miejsce.

Piec w temperaturze 160 - 170 st. C przez 1,5 do 2 godz. Pierwszą godzinę pieczemy bez przykrycia, przekręcamy i następną pieczemy pod przykryciem.

Powstały sos zagęścić mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą.

Smacznego

Komentarze