Placuszki z kurczaka


Powinnam chyba otworzyć fermę kurzą do własnych potrzeb gastronomicznych.
Jeszcze jeden przepis na kurczaka.

1 pierś z kurczaka
10 dag sera żółtego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki majonezu (dawkować po jednej łyżce, do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy)
natka pietruszki
pieprz, sól
olej do smażenia

Umytą pierś pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Natkę pokroić. Do pokrojonej piersi dodać żółty ser, natkę, obie mąki i majonez. Przyprawić. Masa powinna być dość zwarta, ale nie nazbyt ścisła. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką masę (w formie placków).
Smażyć na złoty kolor.
Warto włożyć usmażone kotlety do piekarnika na 10 minut, aby mięso nie było surowe.

Polecam. Bardzo smakują moim dzieciom.

Komentarze