Pierogi z mięsem i kaszą jaglaną


Uwielbiamy pierogi, trochę z nimi roboty, ale jak rozłoży się w czasie, można czasem poszaleć. Te są wyjątkowo smaczne. Mięso dzięki kaszy nie wysypuje się z ciasta.

Farsz:
0,5 kg zmielonej wołowiny z rosołu
dodaję mięso z korpusu kurczaka i marchewkę z rosołu
1 duża cebula zeszklona na oleju z masłem
1 ząbek czosnku zeszklony razem z cebulą
0,5 – 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pokrojona natka pietruszki
sól, pieprz
ewentualnie rosołek do podlania farszu

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, kaszę odcedzamy na sitku.
Następnie zagotowujemy szklankę wody i szklankę mleka, odrobinę solimy. Dodajemy kaszę i gotujemy do momentu jej zgęstnienia. Zawijamy w ręcznik i czekamy, aż spęcznieje. Najlepiej zrobić test w palcach – rozcieramy ziarenko kaszy, jeżeli rozsmarowuje się w palcach jak masełko tzn., że jest gotowa.
Mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto na pierogi:
1 kg mąki
jajko
łyżka oliwy
gorąca woda

Ciasto rozrabiam w misce i dopiero przekładam na stolnicę. Tak jest prościej i nie trzeba skrobać stolnicy.

Przepis na farsz pochodzi z galerii potraw.

Komentarze

Marzynia Mamcia pisze…
Mam wrażenie, że to siostra gotuje i uczyła nas obie moja mama :-)