Parówki w cieście

Parówki, które zapewne większości przejadły się, może w tym wydaniu odzyskają wielbicieli. Polecam ten przepis mamom niejadków, oczywiście nie tylko im :).
Warto pamiętać o parówkach dobrej jakości. Ja zwykle kupuję parówki, a raczej kiełbaski cielęce. Na zdjęciu niestety berlinki.
Składniki:


  • 25 dag mąki,

  • 5 parówek podzielonych na pół,

  • 10 pasków żółtego sera,

  • 2 dag drożdży,

  • łyżka mleka,

  • 2 łyżki śmietany,

  • jajko,

  • łyżka oleju,

  • łyżeczka cukru,

  • sól.

Do mąki dodać drożdże z cukrem rozpuszczone w ciepłym mleku. Następnie dodać żółtko, olej i szczyptę soli. Wyrobić ciasto i rozwałkować na cienki placek. Placek posmarować białkiem i pokroić na paski o szer. 2 cm. Parówkę i plasterek sera (szerokości i długości parówki) położyć na cieście, spiralnie owinąć ciastem . Parówki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce, posmarować resztą białka. Piec około 20 minut w temp 160 st.C na złoty kolor.Podawać z keczupem.

Smacznego:)

Komentarze