Lussekatter - szwedzkie bułeczki adwentowe




Bułeczki pieczone przez Szwedki w okresie całego adwentu. A ten zbliża się już wielkimi krokami. Są nieodłącznym elementem dnia św. Lucia, przypadającego 13 grudnia.
Nam również przypadły do gustu.

Składniki na 32 bułeczki:

50 g drożdży
100 g masła
0,5 l mleka
250 g białego sera (lepiej by był wilgotny i miękki)
1,5 g szafranu
150 g cukru
1 kg mąki

Glazura:
1 jajko
1 łyżka mleka


Masło roztopić, dodać mleko. Podgrzać do temperatury ciała. W mleku i maśle rozetrzeć drożdże. Wymieszać z mąką, cukrem, szafranem i serem. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Ponownie wyrobić ciasto, podzielić na 32 wałeczki o długości ok. 20 cm. Wałeczki formować w literę S. Ozdobić rodzynkami i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec w temp. 225 st C przez 5-8 minut (piekłam 9-10 minut)

Przepis pochodzi z cincin.

Komentarze