Kotlety z kapusty włoskiej


Kolejna odsłona kapusty włoskiej. Teraz w wersji kotletowej :).
Prosta, smaczna i syta potrawa.

mała główka kapusty włoskiej
10 dag sera żółtego
szklanka rosołu – np. z kostki
2 cebule
2 łyżki keczupu
jajo
2 łyżki bułki tartej
łyżka mąki
łyżka smalcu
cukier
pieprz
sól
bułka do panierowania
olej do smażenia

Umytą kapustę dość drobno pokroić (usunąć głąb), zalać rosołem i dusić do miękkości pod przykryciem.
Posiekaną cebulę zeszklić na smalcu, oprószyć mąką i chwilę smażyć, często mieszając, po czym przełożyć do kapusty, zagotować i wystudzić.
Następnie dodać jajo, bułkę tartą, keczup, ser oraz przyprawy i dokładnie wymieszać (masa powinna być dość ścisła i pikantna w smaku).
Formować nieduże kotlety, panierować w bułce, następnie smażyć z obu stron. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Przepis z Poradnika Domowego.

Komentarze