Faworki


Bardzo kruche i delikatne.
Przepis pochodzi z forum cincin.
    Składniki:
  • 8 żółtek

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka rumu

  • 1/2 ekstraktu wanilii

  • 2 łyżki cukru pudru

  • szczypta soli

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

  • 2 szklanki mąki
  • olej lub smalec do smażenia

Żółtka ubić z cukrem, dodać ocet, rum, śmietanę i sól, dalej ubijać. Dodać masło, ucierać do uzyskania gładkiej masy. Mąkę dodawać stopniowo, aż do uzyskania gładkiego , elastycznego ciasta. Wyjąć na stolnicę, lekko wyrobić i podzielić na 5 części.

Każdą część ciasta cieniutko rozwałkować, pokroić na paski o szer. 3-4 cm i długości ok 8 cm. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przewlekać.

Smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. Do tłuszczu dolewamy kieliszek wódki lub spirytusu. Usmażone faworki odsączać na ręczniku papierowym.

Pycha polecam :)

Komentarze