Faszerowane podudzia kurczaka - luzowane

Lubimy kurczaka i lubimy fetę, postanowiłam połączyć ulubione smaki. Wyszło smacznie. Polecam :)

podudzia z kurczaka
ser feta
słoik suszonych pomidorów
świeża bazylia
jajko
bułka tarta

Marynata:

3 łyżki oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/3 łyżeczki majeranku
spora szczypta pieprzu Cayenne
zmiażdżony ząbek czosnku

Usunąć kości z podudzi - wyluzować.
Składniki marynaty wymieszać i zalać wyluzowane podudzia. Odstawić do lodówki na min 1 godz. (najlepiej na noc).
Następnie pokruszyć fetę, pokroić drobno suszone pomidory i bazylię, wymieszać. Można doprawić do smaku pieprzem.
Do środka każdej nóżki włożyć ok. 1 łyżki farszu. Obtoczyć w jajku i bułce i obsmażyć na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 20 – 30 min.

Można oczywiście pominąć panierkę.

Komentarze

odkuchni pisze…
Bardzo dobre danko Pozdrawiam :)