Bułki z dyni



Pierwszy raz robiłam wypieki z dyni. Bałam się, że smak proszku będzie wyczuwalny, okazało się, że nawet nie. Bułeczki bardzo smaczne, może trudno nazwać je puszystymi, ale swój urok na pewno mają. Bardzo smakują mojej najmłodszej córci, przekrojone i posmarowane masełkiem i serkiem śmietankowym. Smacznego



Składniki:
30 g masła
2 łyżki cukru
1 kubek ugotowanej i rozgniecionej dyni
1 jako
2 kubki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 kubka sułtanek
mleko

Masło ubić z cukrem na kremową masę i wymieszać z dynią i jajkiem.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sól i wymieszać z sułtankami (nie miałam sułtanek i obyło się bez nich).
Ciasto lekko zagnieść. Uformować bochenek o średnicy 20 cm i przenieść na natłuszczoną blachę. Przekroić go na ok. 8 części prawie do samej podstawy, aby części były oddzielone podczas pieczenia.
Posmarować mlekiem i oprószyć mąką.
Piec w temperaturze 210 st. C przez 20-25 minut.

Przepis pochodzi z Potraw całego świata.

Komentarze

Anonimowy pisze…
co to znaczy "Kubek " co to jest za miara????