Boczek w mleku


1 kg surowego boczku ze skórą
3 ząbki czosnku
kilka ziaren kopru włoskiego
¾ l tłustego mleka
skórka z cytryny
kawałek kory cynamonu (nie miałam i użyłam mielonego)
2 liście laurowe
gruba sól – najlepiej morska

Skórę boczku naciąć w dużą kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć, rozetrzeć z solą i koprem. Mieszankę wetrzeć w nacięcia, najlepiej nasmarować cały boczek. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C i piec aż się zrumieni (około 15 minut). Zalać mięso gorącym mlekiem, dodać skórkę cytrynową, cynamon i liście laurowe. Naczynie przykryć, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni C i piec około 1 godziny. Podawać na ciepło lub zimno.

Dużo pysznych kalorii :)
Przepis pochodzi z Poradnika Domowego

Komentarze