Zupa ogórkowa


Dziś u nas na stole ogórkowa. Bardzo lubię tradycyjne polskie przepisy obiadowe.

Smak ogórkowej towarzyszy mi od zawsze, to moja ulubiona zupa. Upodobały sobie ją również moje dzieci. Jest to królowa zup w naszym domu. Niestety nie lubimy gotowanych warzyw, wszystkie są starte na tarce z grubymi oczkami.


Wywar:


  • zwykle gotuję zupy na wywarze z szyi indyka - 1 szyjka,

  • marchewka,

  • pietruszka,

  • seler,

  • drobno pokrojony por,

  • sól,

  • pieprz,

  • listek laurowy,

  • ziarenko ziela angielskiego,

  • kostka rosołowa - przyzwyczajenie robi swoje, bez niej już mi tak bardzo nie smakuje, to mój sekret,

ziemniaki


ogórki kwaszone


Wszystkie składniki wywaru muszą się troszkę pogotować, zwykle ok 30-45 minut, lubimy miękkie mięsko. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (wedle uznania). Dogotowuję ziemniaki i dodaję starte na tarce kwaszone ogórki, chwilę gotuję. Czasem podsmażam starte ogórki na masełku i w takiej postaci dodaję do zupy, oczywiście również podgotowuję.


Dodaję drobno pokrojone: natkę pietruszki i koperek. Koniecznie


Można udekorować śmietaną - my lubimy zupę zaprawioną śmietaną.

Komentarze