Dziś u nas na stole ogórkowa. Bardzo lubię tradycyjne polskie przepisy obiadowe.
Smak ogórkowej towarzyszy mi od zawsze, to moja ulubiona zupa. Upodobały sobie ją również moje dzieci. Jest to królowa zup w naszym domu. Niestety nie lubimy gotowanych warzyw, wszystkie są starte na tarce z grubymi oczkami.
Wywar:
- zwykle gotuję zupy na wywarze z szyi indyka - 1 szyjka,
- marchewka,
- pietruszka,
- seler,
- drobno pokrojony por,
- sól,
- pieprz,
- listek laurowy,
- ziarenko ziela angielskiego,
- kostka rosołowa - przyzwyczajenie robi swoje, bez niej już mi tak bardzo nie smakuje, to mój sekret,
ziemniaki
ogórki kwaszone
Wszystkie składniki wywaru muszą się troszkę pogotować, zwykle ok 30-45 minut, lubimy miękkie mięsko. Następnie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (wedle uznania). Dogotowuję ziemniaki i dodaję starte na tarce kwaszone ogórki, chwilę gotuję. Czasem podsmażam starte ogórki na masełku i w takiej postaci dodaję do zupy, oczywiście również podgotowuję.
Dodaję drobno pokrojone: natkę pietruszki i koperek. Koniecznie
Można udekorować śmietaną - my lubimy zupę zaprawioną śmietaną.
Komentarze