Tosty z niespodzianką (z jajkiem w koszulce)

Mięciutkie, smaczne i treściwe tosty. Robię je na ciepłe śniadanie i na sycącą kolację. Danie proste i zarazem wykwintne w smaku. Bardzo lubiane w moim domu.

Produkty na tost:
  • chleb tostowy
  • ser
  • wędlina (w tym przypadku preferuję szynkę konserwową)
  • filiżanka mleka
  • olej do smażenia

Ponadto:

  • jajko
  • ocet
  • i woda do ugotowania jajka

Składamy tosty (chleb,ser,wędlina,chleb) i nasączamy obie strony mlekiem (najwygodniej w głębokim naczyniu).

Smażymy na złoty kolor. Jak smażę pierwszą ze stron, to zwykle nakrywam pokrywką, by lepiej roztopił się ser i ładnie skleił chleb.

Warto przed smażeniem wstawić wodę na jajka, aby jednocześnie ugotowały nam się jajka i usmażyły tosty.

Do wody dodajemy łyżeczkę octu (u mnie ocet winny). Jajka najlepiej rozbić do naczynia i dopiero przelać do wrzącej wody. Gotować w zależności od upodobań. Zwykle gotuję ok 4 minut.

Smacznego

Komentarze