Skrzydełka w miodzie


Długo zastanawiałam się nad wypróbowaniem tego przepisu. Teraz nie żałuję, wyszła z tego fajna kombinacja, dość słodka. Skrzydełka były chrupiące i wyjątkowo smakowały dzieciom.


1,2 kg skrzydełek z kurczaka,
10 dag orzechów włoskich lub migdałów,
10 dag masła,
5 łyżek miodu,
4 łyżki oleju,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek keczupu,
2 łyżki soku cytrynowego,
3 łyżki sosu sojowego,
tymianek,
sól i pieprz


Skrzydełka umyć, ułożyć w szklanym naczyniu. W rondelku stopić masło, dodać miód, olej, keczup, sok z cytryny, sos sojowy, posiekany czosnek, sól i pieprz. Marynatę podgrzać, ciągle mieszając, aby składniki się połączyły. Skrzydełka polać ciepłą marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godziny (najlepiej na noc). Obracać, aby się równomiernie zamarynowały.
Blachę wyłożyć folię, ułożyć skrzydełka. Piec 30 min w temp. 180 st. C.
Po 15 minutach każde skrzydełko obrócić.
5 minut przed końcem pieczenia posypać orzechami lub migdałami, tymiankiem.

Przepis pochodzi z Mojego Gotowania.

Komentarze

elwira pisze…
Przepis jest naprawdę rewelacyjny!
Skrzydełka marynowałam według podanego przepisu całą noc i na drugi dzień piekłam w piekarniku ( rozłożone na blasze a nie w naczyniu żaroodpornym). Wyszły przepyszne :)
Polecam przepis!