- 1 posiekana cebula,
- 1 łyżeczka oliwy,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka wody,
- pół łyżeczki octu winnego,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka cukru - dobrze by był to cukier karmelizowany, ale może być kryształ,
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka startego selera
- sól, pieprz,papryka - do smaku
Ciasto:
- 1 szklanka mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 400g mąki,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Wierzch pizzy:
- 1 cebula czerwona,
- wędlina, mięso mielone, kurczak pieczony (w zależności od własnych upodobań),
- żółty ser - ok 250 g.
Przyrządzenie sosu:
Cebulę zeszklić na oliwie i poczekać aż zbrązowieje, stopniowo dodawać pozostałe składniki. Gotować na ogniu ok 20 min. Najlepiej tyle ile będzie wyrastało ciasto. Następnie zmiksować. Sos powinien być gęsty.
Ciasto:
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier, pomieszać. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli i olej, następnie wlać drożdże z mlekiem. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Zwykle nie czekam dłużej niż 20 minut.
Na ciasto wyłożyć i rozprowadzić równomiernie sos. Jeśli zdecydujemy się na cebule, to warto ją zeszklić na patelni. Na sos wykładamy dodatki, posypujemy po wierzchu serem. Zwykle posypuję mozzarellą.
Pizzę z dodatkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 przez ok.20 minut.
Smacznego :)
Komentarze