Pieczarki z dymką


Mój ulubiony przepis na duszone pieczarki. Bardzo wyrazisty w smaku, można dowolnie doprawiać ostrość poprzez dodanie większej ilości pieprzu, pikantnego keczupu, bądź odrobiny sosu sojowego.

Składniki:
50 dag pieczarek,
1 pęczek dymki,
3 łyżki masła lub oleju,
pół pęczka natki z pietruszki,
4 łyżki keczupu,
pół szklanki gęstej śmietany,
sól, pieprz.

Pieczarki oczyścić, opłukać, większe pokroić na plasterki, ósemki. Dymkę oczyścić, obciąć szczypior, opłukać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wsypać pieczarki, krótko podsmażyć, podlać wodą, dusić chwilkę na małym ogniu.
Dodać cebulki i opłukaną drobno posiekaną natkę, dusić jeszcze 5 minut, przyprawić solą i pieprzem.
Potrawę zaprawić keczupem i śmietaną, dokładnie wymieszać, zagotować, podawać z pieczywem lub jako dodatek do dania głównego.


Pycha :)

Komentarze