Pyszne ciasteczka, tylko tyle udało się ocalić do zdjęcia :). Niezwykle kruche i maślane.
Przepis zaczerpnięty od Dorotus76, zmodyfikowany do zawartości mojej spiżarni.
Składniki ciasta zmiksować i zagnieść. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
Przepis zaczerpnięty od Dorotus76, zmodyfikowany do zawartości mojej spiżarni.
Ciasto:
225 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka cukru z wanilią
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Dekoracja:
3/4 szklanki obranych migdałów
Składniki ciasta zmiksować i zagnieść. Owinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut.
Wyjąć i formować palce. Powinny być cieńsze od naszych, gdyż urosną w piekarniku.
Fałdy na palcach można wyciskać przy pomocy np. wykałaczki. W każdy palec wcisnąć migdał, który będzie pełnił rolę paznokcia. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.
Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC.
Studzić na kratce.
Brrr, strasznieeee dobreeee!!
Brrr, strasznieeee dobreeee!!
Komentarze