Naleśniki

Niby zawsze robiłam naleśniki, szybko i smacznie. Niedawno okazało się, że te moje naleśniki to nie są wcale takie ach i och!!. Oto przepis na naleśniki, które „biją na głowę” wszystkie inne dotychczasowe naleśniki.
Przepis z czystej ciekawości i raczej niedowierzaniem wykorzystałam tydzień temu i dziś jest powtórka. Dzięki Dorotus nie chcę jadać innych naleśników!!

Składniki na około 16 sztuk:
125 g mąki,
15 g cukru,
szczypta soli,
2 jajka,
325 ml mleka,
100 ml śmietany kremówki,
kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny

Mąkę, cukier i sól wsypać do miski , wymieszać. Dodać jajka, mleko i śmietankę ciągle mieszając. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce – naprawdę warto poczekać!!

Po godzinie dodać esencję (ja nie dodaję) i smażyć. Podawać z dowolnym nadzieniem. U nas twarożek :)

Komentarze