Kurczak po polsku



Smaczny sposób na odmianę pieczonego kurczaka. Mięso "przechodzi" aromatem czosnku i wędzonego boczku. Przyrządzenie nie jest kłopotliwe, a efekty warte grzechu.

Składniki:
kurczak
ok. 40 dag boczku wędzonego
pół kostki masła
kilka ząbków czosnku
przyprawa do pieczonego kurczaka

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do kurczaka (również w środku). Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Boczek kroimy w plasterki (niezbyt cienkie) i układamy w naczyniu żaroodpornym. Masło ucieramy z czosnkiem i faszerujemy nim środek kurczaka. Kładziemy kurczaka na plasterkach boczku i wstawiamy do piekarnika, nie przykrywamy. Często polewamy wytworzonym sosem, kilkakrotnie obracamy kurczaka.
Pieczemy ok. 1,5 godz.

Polecam

Ponieważ przepis towarzyszy mi od lat, nie pamiętam skąd pochodzi :)

Komentarze

Katarzyna pisze…
Kurczę wyszło boskie!:) nie wiem czy zasługa tłuszczu wytopionego z boczku, czy masła w środku, ale kurczak wyszedł soczysty o przepysznym smaku. Wielkie dzięki za przepis.