Danie pochodzące z okolic Warmii i Mazur. Bardzo treściwe. Wystarczy dodać surówkę i mamy obfity posiłek.
Farsz:
20 dag gotowanej wieprzowiny
2 jajka na twardo
2 cebule
Ciasto:
1 kg gotowanych ziemniaków
25 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
Dodatkowo: łyżka masła, 10 dag smalcu, pieprz, sól
Mięso i jajka na twardo zemleć, wymieszać z posiekaną, zrumienioną na maśle cebulą, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki zemleć, wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną i sól, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki, na każdym ułożyć farsz, zawinąć i uformować kotleciki. Smażyć na złoto na smalcu (najwygodniej w garnku, w głębokim tłuszczu).
Uwaga: Po wyjęciu z tłuszczu chwilkę odczekać – farszynki są bardzo gorące.
Smacznego
Farsz:
20 dag gotowanej wieprzowiny
2 jajka na twardo
2 cebule
Ciasto:
1 kg gotowanych ziemniaków
25 dag mąki ziemniaczanej
2 jajka
Dodatkowo: łyżka masła, 10 dag smalcu, pieprz, sól
Mięso i jajka na twardo zemleć, wymieszać z posiekaną, zrumienioną na maśle cebulą, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki zemleć, wbić jajka, dodać mąkę ziemniaczaną i sól, wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na placuszki, na każdym ułożyć farsz, zawinąć i uformować kotleciki. Smażyć na złoto na smalcu (najwygodniej w garnku, w głębokim tłuszczu).
Uwaga: Po wyjęciu z tłuszczu chwilkę odczekać – farszynki są bardzo gorące.
Smacznego
Komentarze