Przepis jest bardzo precyzyjny i wychodzą z niego popisowe, cukierniane ptysie.
Przepis pochodzi z książki "Czekolada"
10 sztuk
Ciasto ptysiowe:
150 ml wody
70 g masła
90 g przesianej mąki
2 jaja
Masa:
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki maki kukurydzianej
300 ml mleka
1/4 łyżeczki esencji waniliowej
Lukier:
2 łyżki masła
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao
100 g cukru pudru
1. Posmarować blachę do pieczenia. Wlać wodę do rondelka, wrzucić masło i gotować na małym ogniu, aż się roztopi. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć rondel z ognia, wsypać mąkę i ubijać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od brzegów rondla. Odstawić by przestygło, stopniowo dodawać jajka i ubijać na gładką masę. Przełożyć ciasto ptysiowe do dużego woreczka z nakładką o średnicy ok 1 cm.
2. Blachę skropić wodą, wycisnąć 10 eklerek o długości 7,5 cm pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st C przez 30 minut, aż będę kruche i złociste. Wyjąć z piekarnika i ostrym nożem nakłuć każde ciastko. Wystudzić na kratce.
3. Przygotować krem: w misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę kukurydzianą i wymieszać. W rondlu podgrzać mleko prawie do wrzenia i wlać do jajek. Przełożyć masę do rondla. Gotować na małym ogniu, mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową. Przykryć pergaminem i wystudzić.
4. Przygotować lukier: roztopić w rondlu masło z mlekiem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, wymieszać.
5. Przekroić eklerki i nałożyć krem. Posmarować lukrem.
Komentarze