Eklerki- przepis doskonały


Przepis jest bardzo precyzyjny i wychodzą z niego popisowe, cukierniane ptysie.

Przepis pochodzi z książki "Czekolada"

10 sztuk

Ciasto ptysiowe:

150 ml wody

70 g masła

90 g przesianej mąki

2 jaja


Masa:

2 jajka

4 łyżki cukru

2 łyżki maki kukurydzianej

300 ml mleka

1/4 łyżeczki esencji waniliowej


Lukier:

2 łyżki masła

1 łyżka mleka

1 łyżka kakao

100 g cukru pudru


1. Posmarować blachę do pieczenia. Wlać wodę do rondelka, wrzucić masło i gotować na małym ogniu, aż się roztopi. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć rondel z ognia, wsypać mąkę i ubijać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodziło od brzegów rondla. Odstawić by przestygło, stopniowo dodawać jajka i ubijać na gładką masę. Przełożyć ciasto ptysiowe do dużego woreczka z nakładką o średnicy ok 1 cm.

2. Blachę skropić wodą, wycisnąć 10 eklerek o długości 7,5 cm pozostawiając miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 st C przez 30 minut, aż będę kruche i złociste. Wyjąć z piekarnika i ostrym nożem nakłuć każde ciastko. Wystudzić na kratce.

3. Przygotować krem: w misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, wsypać mąkę kukurydzianą i wymieszać. W rondlu podgrzać mleko prawie do wrzenia i wlać do jajek. Przełożyć masę do rondla. Gotować na małym ogniu, mieszając aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać esencję waniliową. Przykryć pergaminem i wystudzić.

4. Przygotować lukier: roztopić w rondlu masło z mlekiem. Zdjąć z ognia, wsypać kakao i cukier, wymieszać.

5. Przekroić eklerki i nałożyć krem. Posmarować lukrem.

Komentarze