Clafoutis - niebo w g...


Polecam, bardzo uzależniający deserek. Nie będę się rozpisywała nad doznaniami smakowymi - trzeba spróbować.

Przepis znalazłam na forum cincin.

Składniki:


  • 3-4 jabłka

  • parę śliwek węgierek (niekoniecznie, ale warto)

  • miód, cynamon, cukier waniliowy, sok z cytryny

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 1/4 szklanki mleka

  • 1/4 szklanki śmietanki

  • 1-2 łyżki masła

  • cukier puder do posypania



  • Jabłka obrać i wykroić gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Śliwki wypestkować. Na patelni roztopić masło, wrzucić jabłka i śliwki, podsmażyć. Dodać miód, cynamon (oczywiście jeśli lubicie), cukier waniliowy, sok z cytryny. Następnie przełożyć podsmażone owoce do naczynia żaroodpornego.

  • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać mleko,mąkę i śmietankę, dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

  • Ciasto wylać na owoce i wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia ok.25 - 30 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika.

  • Po wyjęciu z piekarnika deserek nieco osiada. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem

Pycha !!


Komentarze