Ciasteczka z jabłkami


Ciasteczka, które bardzo szybko się robi.

Ciasto krucho-drożdżowe i jabłuszka wspaniale się razem komponują. Można je zrobić w formie rogalików.



2 szklanki mąki,
200 g masła lub margaryny,
1 jajko,
1 żółtko,
10 g drożdży,
kilka łyżek cukru,
½ szklanki śmietany,
aromat waniliowy,
szczypta soli,
0,5 kg kwaśnych jabłek
cukier puder


Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtko i całe jajko, drożdże utarte z cukrem, śmietanę, aromat, szczyptę soli i jeszcze chwilę siekać. Następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. i wyciąć foremką (szklanką) krążki. Na połowie każdego krążka ułożyć cząstkę jabłka i zlepić pierożek. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 – 190 stopni C na złoty kolor (15-20 minut). Gorące posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z bardzo starej Biblioteczki Poradnika Domowego.

Komentarze