Niezwykle puszyste placuszki i o zgrozo dla bioder – bardzo smaczne!!
0,5 kg wiaderko twarogu naturalnego do wypieków (niehomogenizowanego),
4 jajka (białka osobno),
4 łyżki mleka,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 ½ szklanki mąki tortowej,
¾ szklanki cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
szczypta soli
Wszystkie składniki, oprócz białek, starannie mieszamy. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową, najlepiej wykonać tę czynność łyżką. Ciasto nakładać na rozgrzany tłuszcz (ok. 1 łyżki na porcję), smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodatki dowolne.
Przepis, o ile dobrze pamiętam, pochodzi z forum cincin.
0,5 kg wiaderko twarogu naturalnego do wypieków (niehomogenizowanego),
4 jajka (białka osobno),
4 łyżki mleka,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 ½ szklanki mąki tortowej,
¾ szklanki cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
szczypta soli
Wszystkie składniki, oprócz białek, starannie mieszamy. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową, najlepiej wykonać tę czynność łyżką. Ciasto nakładać na rozgrzany tłuszcz (ok. 1 łyżki na porcję), smażyć z obu stron na złoty kolor.
Dodatki dowolne.
Przepis, o ile dobrze pamiętam, pochodzi z forum cincin.
Komentarze