Chmurkowe placki




Niezwykle puszyste placuszki i o zgrozo dla bioder – bardzo smaczne!!

0,5 kg wiaderko twarogu naturalnego do wypieków (niehomogenizowanego),
4 jajka (białka osobno),
4 łyżki mleka,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
1 ½ szklanki mąki tortowej,
¾ szklanki cukru,
cukier waniliowy,
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
szczypta soli

Wszystkie składniki, oprócz białek, starannie mieszamy. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową, najlepiej wykonać tę czynność łyżką. Ciasto nakładać na rozgrzany tłuszcz (ok. 1 łyżki na porcję), smażyć z obu stron na złoty kolor.

Dodatki dowolne.

Przepis, o ile dobrze pamiętam, pochodzi z forum cincin.

Komentarze