Puszyste, mięciutkie i delikatne placki.
Przepis podpatrzony na forum Smacznego.
ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków – zmielonych
3 jajka
½ szklanki mleka
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz
Wyrabiamy łyżką ciasto. Podgrzewamy na patelni olej (tyle by placki w połowie wysokości były w tłuszczu) i wykładamy łyżką porcje, wygładzamy i formujemy placki – również łyżką.
Autorka sugerowała, aby urywać kawałki ciasta, maczać w oleju, formować kulki i je spłaszczać – w tej formie wykładać na patelnię. Ja jestem leniwa i wysługuję się łyżką. Ciasto jest dość lepkie.
Można je serwować z mięsem i sosem, mlekiem, a ja nadal brnę w sos czosnkowy – taki sezon (czosnek powoli eliminuje epidemię z domu, oby tak dalej).
ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków – zmielonych
3 jajka
½ szklanki mleka
3-4 łyżki mąki
sól, pieprz
Wyrabiamy łyżką ciasto. Podgrzewamy na patelni olej (tyle by placki w połowie wysokości były w tłuszczu) i wykładamy łyżką porcje, wygładzamy i formujemy placki – również łyżką.
Autorka sugerowała, aby urywać kawałki ciasta, maczać w oleju, formować kulki i je spłaszczać – w tej formie wykładać na patelnię. Ja jestem leniwa i wysługuję się łyżką. Ciasto jest dość lepkie.
Można je serwować z mięsem i sosem, mlekiem, a ja nadal brnę w sos czosnkowy – taki sezon (czosnek powoli eliminuje epidemię z domu, oby tak dalej).
Komentarze