Uwielbiamy pierogi, trochę z nimi roboty, ale jak rozłoży się w czasie, można czasem poszaleć. Te są wyjątkowo smaczne. Mięso dzięki kaszy nie wysypuje się z ciasta.
Farsz:
0,5 kg zmielonej wołowiny z rosołu
dodaję mięso z korpusu kurczaka i marchewkę z rosołu
1 duża cebula zeszklona na oleju z masłem
1 ząbek czosnku zeszklony razem z cebulą
0,5 – 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pokrojona natka pietruszki
sól, pieprz
ewentualnie rosołek do podlania farszu
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, kaszę odcedzamy na sitku.
Następnie zagotowujemy szklankę wody i szklankę mleka, odrobinę solimy. Dodajemy kaszę i gotujemy do momentu jej zgęstnienia. Zawijamy w ręcznik i czekamy, aż spęcznieje. Najlepiej zrobić test w palcach – rozcieramy ziarenko kaszy, jeżeli rozsmarowuje się w palcach jak masełko tzn., że jest gotowa.
Mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto na pierogi:
1 kg mąki
jajko
łyżka oliwy
gorąca woda
Ciasto rozrabiam w misce i dopiero przekładam na stolnicę. Tak jest prościej i nie trzeba skrobać stolnicy.
0,5 kg zmielonej wołowiny z rosołu
dodaję mięso z korpusu kurczaka i marchewkę z rosołu
1 duża cebula zeszklona na oleju z masłem
1 ząbek czosnku zeszklony razem z cebulą
0,5 – 1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
pokrojona natka pietruszki
sól, pieprz
ewentualnie rosołek do podlania farszu
Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, kaszę odcedzamy na sitku.
Następnie zagotowujemy szklankę wody i szklankę mleka, odrobinę solimy. Dodajemy kaszę i gotujemy do momentu jej zgęstnienia. Zawijamy w ręcznik i czekamy, aż spęcznieje. Najlepiej zrobić test w palcach – rozcieramy ziarenko kaszy, jeżeli rozsmarowuje się w palcach jak masełko tzn., że jest gotowa.
Mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto na pierogi:
1 kg mąki
jajko
łyżka oliwy
gorąca woda
Ciasto rozrabiam w misce i dopiero przekładam na stolnicę. Tak jest prościej i nie trzeba skrobać stolnicy.
Przepis na farsz pochodzi z galerii potraw.
Komentarze