Bardzo fajny i smaczny pomysł na przemycenie ryby do brzuszków dzieci. U nas się udało :)
Przepis pochodzi z poradnika domowego.
Składniki:
40 dag filetów z dorsza
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki,
2 jajka,
cebula,
2 łyżki startego żółtego sera,
¾ szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mleka,
pieprz, sól,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.
40 dag filetów z dorsza
2 ugotowane w mundurkach ziemniaki,
2 jajka,
cebula,
2 łyżki startego żółtego sera,
¾ szklanki mąki pszennej,
pół szklanki mleka,
pieprz, sól,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Ziemniaki obrać z łupinek (przepuścić przez praskę), obrać cebulę (pokroić w kostkę). Rybę włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut, osączyć i rozdrobnić widelcem.
Ziemniaki obrać z łupinek (przepuścić przez praskę), obrać cebulę (pokroić w kostkę). Rybę włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować 5 minut, osączyć i rozdrobnić widelcem.
Wszystkie powyższe składniki zmieliłam maszynką. Ziemniaki, cebulę i rybę dokładnie wymieszać. Dodać ser, mąkę i po trochu dolewać mleka (dałam ok. 1/4 szklanki mleka)- masa musi być na tyle gęsta, by można było z niej formować krokiety. Przyprawić solą i pieprzem – powinna być dość pikantna. Formować niezbyt grube wałeczki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (w dość dużej ilości oleju).
Smacznego
Komentarze