Bardzo kruche i delikatne.
Przepis pochodzi z forum cincin.
- Składniki:
- 8 żółtek
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka rumu
- 1/2 ekstraktu wanilii
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mąki
- olej lub smalec do smażenia
Żółtka ubić z cukrem, dodać ocet, rum, śmietanę i sól, dalej ubijać. Dodać masło, ucierać do uzyskania gładkiej masy. Mąkę dodawać stopniowo, aż do uzyskania gładkiego , elastycznego ciasta. Wyjąć na stolnicę, lekko wyrobić i podzielić na 5 części.
Każdą część ciasta cieniutko rozwałkować, pokroić na paski o szer. 3-4 cm i długości ok 8 cm. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przewlekać.
Smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu. Do tłuszczu dolewamy kieliszek wódki lub spirytusu. Usmażone faworki odsączać na ręczniku papierowym.
Pycha polecam :)
Komentarze